Tomat og gjeternes museum, referat
Torsdag 16 mars var vi 15 stykker på en spennende tur til tomat og gjeternes museer i Vecindario. Først var det Museo de Zafra, zafra betyr innhøsting. Vi fikk se historien om tomatdyrkingen, innhøsting og pakking, og hvordan arbeiderne levde og bodde.
Tomatplantene kom med Christopher Columbus til Kanariøyene i 1692, men det var først i 1885 da havnen Puerto de La Luz i Las Palmas var bygget ut, at det ble startet eksport av tomater til Nord-Europa. Pga av havnen kom det mange skip med varer til Las Palmas som så tok med tomater tilbake.
Det mest fruktbare området for tomatdyrking er i sørøst, fra Gando der flyplassen ligger til forbi Vecindario-området. Folk kom fra landsbyene og bodde på tomatplantasjene i opptil seks måneder av gangen. Inntil turismen gjorde sitt inntog var tomatdyrking selve livsgrunnlaget for kanarierne.
De som vil lese mer om tomatenes historie kan lese denne artikkelen i «Dag og Natt»: https://dagnatt.com/30665-den-kanariske-tomaten-og-dens-historie/ .
Etter tomatmuseet dro vi til gjeternes museum, Centro de Interpretación del Pastoreo, også det en flott opplevelse. Utstillingen viste hvordan gjeterne levde – og lever. Det er blitt mindre av det nå, og det meste foregår på nord-siden av øya der det er mere fruktbart – og mindre turister! Gjeterne følger sauene og geitene hele tiden.
Etter museene var det tid for lunsj i Agüimes, en flott landsby 15 min kjøring fra Vecindario. Her fikk vi tid til litt byvandring før lunsj. Det historiske kvartalet er restaurert med tranger gater og fine hus, og der er mange flotte bronsestatuer i området rundt kirken. Byen er vel verdt et besøk.
Men det ble ingen lunsj i Agüimes, for plutselig fikk Mette beskjed om at sjefen som også er kokken hadde havnet på sykehus. På mindre en 5 min ordnet Mette opp og det ble god mat og drikke på oss alle i Vecindario.
Randi