Nytt fra styret  Onsdag 16 mars

Konsert med Gran Canarias Kvinneband
Alfredo Kraus auditorium 12 mars 2023

Gran Canarias Kvinneband er tilbake i Auditoriet med ny premiere og stemmen til Cristina Ramos. En konsert regissert og fremført av kvinner.

Gran Canarias Kvinneband feirer den internasjonale kvinnedagen og holdt en imponerende konsert i Symfonisalen i Alfredo Kraus Auditorium i Las Palmas.

Vi var 25 entusiastiske deltakere med i bussen til Las Palmas. Mette hadde skaffet fine billetter midt i salen.

Formiddagskonsert er uvanlig. Et rent kvinneband er også uvanlig. Auditorium Alfredo Kraus er en opplevelse i seg selv, hvor innerste del av scenen er et stort vindu mot Atlanterhavet. Sett innenfra, ser det ut som om bølgene når som helst kan slå inn på scenen.  Det gjør de ikke, men Gran Canarias kvinneband fikk det til å svinge likevel. Over femti kvinner fylte scenen med sine instrumenter.

Det symfoniske bandet Gran Canaria’s women’s Band, består utelukkende av kvinner under ledelse av dirigenten Pilar Rodríguez fra Teror. Messing-blåserne dominerer.  

Gran Canaria’s women’s Band feirer syvårs bursdag, og kan nesten regnes som et veteranband.

Dagens konsert var delt i to deler. Den første delen inneholder ur-premieren på ‘Deshielo’, av Elisa Cancio, ‘Concertino for trombone’ av Thomas Asanger, fremført av Zuleyma Carballo; ‘Sedona’ av Steven Reineke og ‘Tribute to Roxette’ av Wolfgang Wossner.

Rundt 1000 publikummere kunne bare lene seg tilbake og nyte en times konsert med stigende intensitet.

Etter 10 minutters pause begynte del to. Den internasjonale vokalisten Cristina Ramos er en stor attraksjon, og et fyrverkeri av en sanger. Ramos er verdenskjent og har vunnet flere talentkonkurranser og priser for sine sanger.

Gran Canarias kvinneband kom litt i bakgrunnen da Cristina Ramos sang ‘A star is born’ av Michael Brown; ‘Voyage, Voyage’, ‘Love Yourself’ og ‘Highway to Hell’ av Jan Van Kraeydonck, og ‘Don’t Stop Me Now’ og ‘I’m so Excited’ av Frank Bernaerts.  Med seg hadde hun School of Artistic Education ledet av Alexia Rodríguez. Over 100 barn og ungdom danset til sangene, på scenen og oppe i alle trappene blant publikum. På alle måter en imponerende framføring som kunne ta pusten fra en.

Publikum ga lang, stående applaus flere ganger.

Pilar Rodríguez er direktør og grunnlegger av Wind Group ved Academy of the Philharmonic Orchestra Foundation of Gran Canaria (AOFGC), fløytelærer ved akademiet, musikkterapeut og skaperen av Gran Canarias kvinneband, det første symfoniske kvinnebandet på Kanariøyene med disse egenskapene. Et kulturelt og sosialt prosjekt som har som mål å synliggjøre kanariske kvinnelige musikere i alle sine fasetter: regissør, komponist og utøver. For dette formål har det organisert en konsert i syv år i Symphonic Hall i Alfredo Kraus Auditorium med premiere på et verk av en kanarisk komponist.

Pilar har i løpet av disse syv årene samlet nesten to hundre kvinnelige musikere mellom utøvere og instrumentalister, og dermed oppnådd en historisk begivenhet på Kanariøyene. 8. mars 2021, i anledning kvinnedagen, mottok hun ‘Simone de Beauvoir’-prisen for sitt arbeid til fordel for synligheten til kanariske kvinnelige musikere og for sitt arbeid som regissør, instrumentalist og musikalsk pedagog.

Tekst og bilder:  Åke Bjørke og Mette Børresen