Galdar kan anes som en fjern sukkertopp fra Canteras-stranda i Las palmas.  Byen Gáldar var en gang, for over 500 år siden, hovedstaden i et av de gamle kongedømmene på øya, før den spanske erobringen av Gran Canaria på 1400-tallet. 

Kjøreturen

Fra Las Palmas til Galdar er det en kjøretur på 27 kilometer. Bussforbindelsene mellom Las Palmas og Galdar og fra Aldea via Agaete til Galdar er utmerkede. Bussturen fra Aldea er ekstra spennende fordi den går gjennom tunneler, bratte fjellsider og raviner.

Galdar kommune strekker seg fra havet til 1700 meter opp i fjellene. Ved stranden er det gode bade – og dykke-muligheter. Playa de Sardina er kjent for krystallklart vann og er i le for bølgene.

 

 Galdar kommune strekker seg fra havet til 1700 meter opp i fjellene. Ved stranden er det gode bade – og dykke-muligheter. Playa de Sardina er kjent for krystallklart vann og er i le for bølgene.

I de høye områdene finner vi vulkan-kraterne “El Montañón Negro”, “La Caldera de los Pinos de Gáldar” og “Hondo de Fagagesto”. Men de fleste drar ikke til Galdar for å se gamle vulkaner. De drar til Galdar for å oppleve Cueva pintada fra tiden før spanjerne kom, og kunstmuseet til Padron. – Og så er det noen koselige gater og torg å spasere i.

Det finnes gode parkeringsplasser mot betaling, men de kan være litt vanskelige å finne. Følg skiltingen.

 

Cueva pintada

Byen Gáldar var en gang, for over 500 år siden, hovedstaden i et av de gamle kongedømmene på øya, før den spanske erobringen av Gran Canaria på 1400-tallet. Guanarteme var begrepet som ble gitt til aboriginale høvdinger eller konger på øya.

Fortiden kommer til syne i Cueva Pintada (Malte grotten) og den arkeologiske parken med omfattende utgravinger i sentrum av byen.  Hulemaleriene antas å være over tusen år gamle, og det er funnet smykker og bruksgjenstander som kan være over 1400 år gamle i utgravingene.

Cueva Pintada er et fantastisk eksempel på kunst av de gamle aboriginene. Grotten er i vulkansk materiale der veggene er dekorert med geometriske motiver. Arkeologer tror at det kan være en slags kalender. Det er også rester av over 30 hus inne i utgravningsområdet hvor alle slags redskaper er funnet.

 

 

Galdar. Grønn opplevelse i Rød tid - del 6 2

Kirken

I sentrum kan man nyte av å se flere spesielle bygninger, som kirken: El Templo de Santiago de Los Caballeros de Gáldar, en av de vakreste på Kanariøyene. Bygget ble påbegynt i 1778, ferdig i 1826 og representerer en overgang mellom barokken og den første nyklassiske stilen på øygruppen.

Tempelet har interessante kunstverk som Pila Verde (den grønne dåpssteinen), hvor de første beseirede kanarierne fikk sin dåp etter erobringen av øya. Her finner du også et museum over «Sacred art» – med kunst fra de siste 500 årene.

Det eldste drage-treet

Det gamle rådhuset (Casas Consistoriales), er bygget over en gammel bygning fra det XVIII århundre, og inne i gården finnes et av de eldste drage-trærne på Gran Canaria, datert tilbake til 1718. Går du forbi dragetreet og innover, kommer du til det gamle teateret fra 1800-tallet. Intim, fin teatersal i gammeldags stil.

Galdar. Grønn opplevelse i Rød tid - del 6 1

Plaza Grande

Plaza Grande (Stor-torvet), la Plaza de Santiago de los Caballeros, er et godt eksempel på «Public Walks» fra 1800-tallet, hvor man kan spasere under hundre år gamle søramerikanske laurbærtrær.

I gatene rundt Plaza de Santiago ligger det en rekke små, koselige restauranter. God mat og god service.

Rett ved siden av kirken ligger Hotel Emblematico, for hyggelig overnatting i god gammeldags stil.

Handlegata

Fra Plaza de Santiago går handlegata: Calle Capitan Quesada.  Langs denne gata finner du Padron-museet, Plaza de Faicanes viet til aboriginenes prester, og litt lenger ned ligger Recova-markedet.  Dette er handlegata, med mange små butikker.

Antonio Padron-museet

Antonio Padrón-museet, noen få meter unna Plaza de Santiago, har mer enn hundre kunstverk av en av de mest fremtredende kunstnerne på Kanarieøyene.  Padron var tydelig inspirert av kubismen og samtidskunstnere som Picasso. Padron var engasjert i aboriginenes kunst og farger, og flere av hans verker gjenspeiler denne interessen.

Som urfolksforsknings- og kunstsenter tilhører Antonio Padrón-museet Gran Canaria Island Council, opprettet med sikte på å skaffe, bevare, studere, stille ut og spre verkene fra denne maleren født i Gáldar. Det var behov for å grunnlegge en kanarikunsttradisjon som kunne gjenspeile både øyas identitetstrekk og en måte å se naturen og tolke dens sosiale virkelighet på fra urfolkssiden. Museet har en historie på over 40 år innenfor dette kulturmiljøet. Museet ligger i kunstnerens tidligere verksted, og inneholder den mest komplette samlingen av Padróns verker.

Markedet

Recova – markedet byr på lokale produkter, som de berømte Galdar-ostene, løkene og bananene som dyrkes i området. Markedet er utsmykket med veggmalerier av Antonio Padron.