Oppholder du deg på Gran Canaria over tid, er Klippen i skyen, Roque Nublo, et opplagt reisemål.  Roque Nublo er Kanariøyenes svar på Prekestolen. Spektakulært, dramatisk, loddrette stup på hundrevis av meter, geologiske mirakler, myter. Hva mer kan man ønske seg?

Bratt og svingete

Man kan komme seg til Roque Nublo fra flere kanter og måter. Greiest er kanskje å dra fra enten Vecindario på GC65 via Santa Lucia, eller GC 60 fra Maspalomas-området, opp veien forbi Fataga og San Bartolome, og så ta GC600 det siste bratte stykket.  Skal man til midten av øya, er det som alltid – como siempre – bratte serpentinveier og interessante hårnålssvinger, syklister, biler og busser. 

Ta deg tid til å nyte turen. Stopp og se på den ene utsikten flottere enn den andre. Ikke stress! Reisen er en del av opplevelsen.  Unngå helgene. Lørdag og søndag skal kanarierne til det tidligere hellige stedet på det spesielle månelandskapet rundt Roque nublo. De skal gå søndagstur og på piknik. Finne ledig parkeringsplass er ofte en utfordring hvis du ikke kommer veldig tidlig.

Parkering på «Aparcamiento de la Degollada de La Goleta»

En liten parkeringsplass med kiosk; Aparcamiento de la Degollada de La Goleta, er utgangspunktet for flere turstier.

Den viktigste turstien fører opp til Roque Nublo og til fjellet “Roque de San José”.  Regn med en god time på de 5 kilometerne å gå, delvis på fin tursti, men til dels på temmelig kronglete og bratt geitetråkk.

Stien går gjennom furuskog og har i tillegg til mystiske huler, et vell av blomster, som salvie og ginst, typisk for fjellfloraen over 1600 meter over havet.

Munken – El Fraile

Stien går i retning av en merkelig fjellformasjon som på avstand kan ligne en naturutgave av Monolitten. Med litt fantasi kan den minne om en utstrakt pekefinger som peker mot himmelen.

Noen synes den minner mer om en gammel, radmager munk. Formasjonen kalles da også El Fraile (Munken).  Denne iøynefallende basalt-monolitten ble dannet for ca. 3 millioner år siden og er restene av en utdødd, lagdelt vulkan. Den opprinnelige størrelsen er estimert til å ha vært 2500-3000 meter høy.

Roque Nublo-syklusen

En kanarisk historiker fra slutten av 1800-tallet, Agustín Millares, refererer til dannelsen av Roque Nublo som: “hysteriske landbevegelser, skrekkinnjagende eksplosjoner i luften, tykke skyer av brennende sand som formørket atmosfæren, flytende strømmer av smeltet lava i alle retninger, titanenes vrengning av jorden …”

Moderne geologer har identifisert Roque Nublo som en spesiell type vulkansk stein og har døpt den “Roque Nublo gash” –  et resultat av brennende støv-skyer som avkjøles og herdes. Dens unikhet har ført til at den andre store vulkanske syklusen på Gran Canaria har fått navnet «Roque Nublo-syklusen», som dekker en periode på nesten to millioner år (fra 5,3 til 3,4 millioner år frem til i dag).

Steingiganten

Roque Nublo er en av verdens største steiner.

Canarijournalen beskriver Roque Nublo slik: 

«Steingiganten balanserer på kanten av et platå nesten 1800 meter over havet, og er godt synlig på lang avstand i hele det sentrale fjellområdet.

For urinnbyggerne var dette den helligste plassen på øya. Ved morgengry eller omgitt av lette tåkeskyer ved solnedgang er det umulig selv for den moderne turist å ikke bli imponert.

Majestetiske klipper

Ved foten av klippen blir den enorme størrelsen tydelig. Den mindre klippen Roque la Rana («Froskeklippen»), som står rett ved siden av, forsterker inntrykket av at man blir en mygg blant giganter.

Formidabel utsikt

Fortsett ut mellom klippene til en fjellhylle der utsikten mot nordvest er formidabel. Mot nordvest løper blikket mot nok en markant klippe, Roque Bentayga, og videre til fjelltoppen Altavista, havet og Teide på Tenerife i det fjerne.

Vær forsiktig, et par skritt i feil retning fører raskt ut over klippekanten. Og det er langt ned …»

Sky-klippen lever opp til navnet

Wikipedia sier kort og godt:
«Roque Nublo (Skyklippen) er en vulkansk klippe på øya Gran Canaria på Kanariøyene i Spania. Den er 80 meter høy, og toppen er 1813 meter over havet. Den er et av øyas mest kjente landemerker, og er et beskyttet naturmonument. 

Roque Nublo er den tredje høyeste toppen på øya Gran Canaria, etter Morro de la Agujereada med 1.956 meter, og Pico de las Nieves med 1949 meter.

Klippen befinner seg i Tejeda kommune, 3 km sør for bysentret.

For Gran Canarias urbefolkning var Roque Nublo et hellig monument og en pilar av himmelen. Den tjente som et rituelt sted for å ofre til solguden». 

Roque Nublo og hele Tejeda-krateret er litt uvirkelig og nesten til å miste pusten av. Ta deg tid til å nyte og meditere over dette nesten magiske stedet. Tenk for en natur vi har tilgang til. Vi har ingen planet B, så la oss ta vare på den vi har.

Kanskje du skal vurdere å ta med deg genser og sokker og finne et koselig pensjonat og overnatte?  Det finnes flere koselige steder mellom San Bartolome og Tejeda. Hotellene på Cruz de Tejeda er fine de, og er det klart vær er utsikten imponerende.  Roque nublo er et sted man husker.