Opplevelsestur til Santiago de Compostela
Tekst og bilder: Sven Åke Bjørke
Det er noe eventyrlig over navnet Santiago de Compostela. Pilgrimer har valfartet dit i over tusen år. Hvert år besøker over 200 000 pilegrimer byen og den fantastiske katedralen med de påståtte levningene etter apostelen Jakob, eller James på engelsk, Jacques på fransk og altså Santiago på spansk. Camino de Santiago, «caminoen» er det mange som går. Unge og gamle, kvinner og menn, ateister, buddhister, katolikker og protestanter. Den mest kjente caminoen går gjennom deler av Frankrike, over Pyreneene, ned til Spania og provinsen Galicia i nordvest. Santiago de Compostela er hovedstaden i Galicia. Andre caminoer går fra England og fra Portugal. De som går over 100 kilometer og sørger for å få stempel i pilgrims boka si på et overnattingsted, har rett til å pynte seg med et kamskjell, la coquille saint Jacques. Mange som går caminoen betrakter opplevelsen som en meditativ vandring gjennom de fagre riker på jorden.
Plaza do Obradoiro
Onsdag 6 november steg 21 forventningsfulle «canaria-noruegos» av bussen på Plaza do Obradoiro midt i Santiago de Compostela. Obradoiro-plassen er det viktigste og mest kjente torget i byen. Bygningene rundt er eksempler på forskjellige arkitektoniske stiler. Vi ble stående en stund og betraktet den imponerende, barokke fasaden til katedralen. Grupper av pilegrimer satt på plassen og prøvde tydeligvis å fordøye at de endelig var kommet til målet. Det tar nok tid å ta inn alle sanseinntrykkene som presser på.
Hostal dos Reis Católicos
Vi skulle innkvarteres i Hotel Parador i «Hostal dos Reis Católicos”. Hotellet er i seg selv et museum og historisk kjent som Royal Hospital of Santiago. «Hospitalet» ble opprinnelig bygget i årene 1501 til 1511 for å gi ly til de som trengte medisinsk hjelp ved slutten av Caminoen . Det var tydeligvis mange som trengte slik hjelp både for 500 år siden og fram til vår tid. – Hospitalet ble forvandlet til hotell på 1950-tallet.
Vi fant oss godt til rette i komfortable rom. Serveringen var det ingenting i veien med, selv om matsalen etter sigende var i den tidligere lik-kjelleren.
Ettermiddagen og kvelden gikk med til turer i de smale gatene i gamlebyen, med små kafeer og restauranter, suvenirbutikker og gatemusikanter. Det var lange køer av pilegrimer som skulle inn i katedralen. Men utpå kvelden var køen borte og vi kunne gå inn. Imponerende bygg påbegynt på 1000-tallet og renovert flere ganger i til dels ulike stilarter, Katedralen ble innviet i år 1211. Først i 1738 kom nåværende fasade på plass. Innvendig er utsmykkingen overdådig, med forgylte engler og ornamenter fra gulv til tak.
Man kunne gå ned i en krypt der levningene etter «Spanias apostel» skulle være i et skrin av sølv. Vi fikk kort fortalt historien:
Santiago-legenden
Apostelen Jakob den eldste er en av Jesu Kristi tolv disipler. Ifølge legenden reiste Jakob til Spania, da spesielt Galicia, for å misjonere. Etter noen år dro han tilbake til Jerusalem, og ble arrestert av romerne. Jakob var den første apostelen som ble martyr ved å bli halshugget etter ordre av Herodes Agrippa i år 43 i Jerusalem. Tradisjonen forteller hvordan kroppen hans ble ført sjøveien til Galicia, i et skip av stein, voktet av en engel for så å bli gravlagt i en skog. Ifølge legenden ble graven i Santiago gjenoppdaget i 814 e.Kr. av eremitten Pelagius, etter at han så merkelige lys på nattehimmelen og en «ledestjerne» over Libredon-skogen. Eremitten fulgte stjernen, som ledet ham til benrester i en grav. Eremitten varslet Biskop Theodomirus av Iria som anerkjente dette som et mirakel og informerte kong Alfonso II av Asturias og Galicia (791–842). Kongen beordret bygging av et kapell på stedet. Flere hus ble bygget, og Santiago de Compostela ble til. Dermed begynte pilgrimene å komme.
Nå kan man velge å tro på historien eller la være. Uansett har det vært en god forretningside.
Vi satt igjen med mange inntrykk fra byen, katedralen og museum-hotellet vi skulle bo på. Flere av oss gikk oss vill i det svære bygget med flere åpne plasser, spesielle oppganger, trapper og lange korridorer. Vi avsluttet dagen med nydelig middag, hovedsakelig blåskjell, kamskjell og annen sjømat typisk for Galicia.
Noia
Kvart på ni torsdag morgen var vi på plass i bussen og på vei til Noia. Unektelig et litt pussig navn for oss norskinger. Bussen vår rullet inn på et lite torg og vi tok Noia i nærmere øyesyn. Noia presenterer seg selv som havna til Santiago de compostela, og ligger innerst inne i en fjord. Gode innseilinger og trygg havn, og elver som leder lenger inn i landet. Ikke rart at for tusen år siden fant vikinger fram til stedet. De hadde hørt om rikdommer i Santiago de Compostela, og hadde nok andre forestillinger om stedet enn fromme pilegrimsferder. Noia hevder selv å til dels å ha blitt til etter at vikingene hadde vært der. Vi så gamle festningsverker ved elva som ble bygget som beskyttelse mot vikinger.
Vikingene i Galicia
Vikinger herjet i Galicia i over 100 år, og satte dype spor etter seg,
I 858 seilte en stor vikingflåte på rundt hundre skip langs kysten av Galicia mot Arosa-elvemunningen. Etter å ha plyndret bispedømmet Iria Flavia, ankom de Santiago de Compostela beleiret byen og plyndret områdene de kalte Jakobslands for rikdommer.
Nye raid herjet de galisiske kystene i 951, så alle byene og landsbyene forsterket seg så mye de kunne for å forhindre nye angrep. I 968 ankom en mektig flåte på to hundre vikingskip under kommando av den fryktede Gundræd (Gunderedo). Ett hundre skip angrep Bretoña bispedømme, mens ytterligere hundre gikk inn i Arosa-elvemunningen for å sette kursen over land mot Santiago de Compostela.
I år 968, etablerte vikingene en permanent base nær Santiago de Compostela og i tre år viet de seg til å plyndre byene og landsbygda over hele Galicia. I år 970 okkuperte de i kort tid byen Santiago de Compostela.
Santa María la Nueva
Noia har flere gamle bygg og historier. Kirken Santa María la Nueva (Santa María a Nova på galisisk) er et av de mest representative religiøse og historiske monumentene i byen Noia. Det er en kirke bygget i 1327 i tidlig gotisk stil på toppen av en eldre (fra 1100-tallet), i sentrum av byens historiske kirkegård. Kirkegården er spesiell, og var svært pyntet rett etter alle helgens dag uka før vi ankom.
Noia er trivelig å spasere i. Trange gater med middelalderpreg, små markeder, gamle bygg og kirker. Mye historie å grave i hvis man har tid og lyst.
Pontevedra, Cambados og Vigo
Vi fortsatte videre langs kysten og besøkte Pontevedra, Cambados og Vigo. Også disse med lang historie tilbake til vikingtiden og før det. « Fjordene» inn til disse byene drev i likhet med folk i norske fjorder, med havbruksnæring. Men her driver de ikke så mye med fisk, men med blåskjell. Verdens mest omfattende produksjon av blåskjell skal visstnok foregå i her.
Spesielt for dette området var også alle de små «stabburene», horreos, som oftest konstruert i stein. Bygget på stolper for å beskytte mot vann, med musesikring og ventilasjon, var disse horreos effektive til oppbevaring av korn og annen tørrmat. På engelsk kalles horreos «galician granaries».
Vi fikk en nydelig lunsj i Vigo, selvsagt med både blåskjell og kamskjell blant rettene. Bussjåføren foreslo en ekstra tur til en gammel festning med utsikt over Vigo-bukta. Vi kunne se hundrevis av små flåter med tau og kjettinger for blåskjelldyrking fylle opp fjorden.
Tilbake til Santiago. Nydelig middag igjen i Hostal dos Reis Católicos.
Padron
Neste morgen var det på han igjen etter en god frokost. En ny guide, Noelle, ventet på oss. Hun snakket perfekt engelsk og var kunnskapsrik. Inn på bussen. Første stopp var Padron. Padron er kjent for sin spesielle grønne paprika: Pimientos de Padron: «algunos pican y otros no». En vanlig og verdsatt rett på tapas-bordet.
Noelle insisterte på å ta oss med til statuen av Rosalia de Castro. Rosalia er hennes favoritt-poet. Feminist og forfatter på 1800-tallet. Hun var kanskje Spanias viktigste poet på den tiden.
Vingård i Meano
Fra Padron gikk turen til Meano. Lagar de Besada er en vingård drevet av et ektepar. De dyrker økologisk vin og tilbyr vinkurs og overnatting. De produserer tørre hvitviner med en anelse saltsmak omtrent som hvitvinene ved utløpet av Loire i Frankrike. Vinen blir laget på druen Albariño – varemerket for vino de Galicia Vi fikk omvisning på gården, og smaksprøver.
Combarro
Combarro er kjent for sine kornmagasiner og trange gågater. Og så dyrker man selvsagt blåskjell. Husene nær stranden er oftest konstruert i to etasjer med en trapp ned til strandveien. Noen av trappene fylles opp med skjell, sjømat og andre markedsvarer, slik at hele den smale gata ned mot stranda blir en lang markedsplass. Tidevannet er svært skiftende, og ved lavvann kan man gå langt utover på havbunnen. Men vannet kan fort komme tilbake. Det er flere meter mellom høy- og lavvann. Bemerkelsesverdig i Combarro er også cruzeiros , steinkors ved veiskiller, som er karakteristisk for Galicia.
Nosa Señora de A Lanzada
En gammel festning i ruiner ligger ute på et nes. For tusen år siden var denne festningen et forsvar mot vikinger og pirater, og kunne til dels kontrollere innseilingen. Et lite kapell ligger på toppen av neset. På begge sider er lange, fine sandstrender og fin natur. Rett utenfor ligger øya Ons med naturreservater. Området er et yndet turistmål om sommeren.
O Grove og Toja
O grove er en kjent turistdestinasjon. Mye fin natur og god mat. Vi besøkte La Toja og kapellet San Caralampio med fasaden dekket av kamskjell.
Vi fikk en nydelig lunsj på en restaurant som egentlig var stengt for sesongen, men åpnet bare for oss.
Santiago de Compostela
Busstur tilbake til Santiago. Litt regn, men det gjorde ikke noe siden vi satt i bussen. Vel tilbake til Santiago, avsluttet Noelle med en tur i Alameda-parken, med en benk hvor man kunne snakke sammen med lav stemme på 20 meters avstand. De elskendes park , sa Noelle. I denne parken befant seg også statuen av Las dos Marias. De to søstrene ble populære karakterer i byen fordi de tok en daglig spasertur gjennom Zona Vella (gamlebyen i Compostela), fra femtitallet til slutten av syttitallet, kledd og sminket på en eksentrisk måte, mens de flørtet med unge universitetsstudenter. De var kjent for sin motstand mot Franco-regimet, og ble stadig forfulgt og trakassert av Francos politi.
Avskjedsmiddag på hotellet.
Lørdag 9 Hjemturen til Gran Canaria ble med Binter fra Vigo til Tenerife. Flott servert gourmet-snacks og vin på flyet. Kort opphold før siste hoppet til Las Palmas.
Stort takk til Mette for flott program og reiseledelse
Camino de Santiago: https://www.santiagoturismo.com/caminos
Catheddral de Santiago Catedral de Santiago de Compostela – Wikipedia, la enciclopedia libre
Vikingos en Galicia https://revistadehistoria.es/los-vikingos-en-galicia/
Besøk Noia 9 lugares increíbles que ver en Noia y alrededores – Viajeros Callejeros
Iglesia de Santa Maria Iglesia de Santa María la Nueva (Noya) – Wikipedia, la enciclopedia libre
Horreo https://en.wikipedia.org/wiki/Horreo
Vigo https://es.wikipedia.org/wiki/Vigo
Vingård i Meano https://www.lagardebesada.com/bodega-y-vinedos-rias-baixas/
Cambarro https://unaideaunviaje.com/que-ver-en-combarro-horreos/
Lanzada https://perderelrumbo.com/playa-de-a-lanzada/
Las Dos Marias https://es.wikipedia.org/wiki/Las_Dos_Marias
Tekst og bilder: Sven Åke Bjørke