Opplevelsestur til Las Palmas 1 desember, referat

De 25 morgenfriske klubbdeltakerne sang bussangen – og bursdagssangen til vår kjære sjåfør Felix:

Cumpleaños feliz
cumpleaños feliz
te deseamos Felix
cumpleaños feliz.

I Las Palmas dro vi til klubblokalene til den Skandinaviske Klubben der vi ble mottatt av Karin Bertelsson og fikk servert kaffe og kake. Karin holdt et inspirerende foredrag om dagens tema; den britiske innflytelsen på Gran Canaria. Hovedtrekk i historien:

Det har vært briter på Kanariøyene siden 1400-tallet, bl.a knyttet til dyrking av sukkerroer og brygging av vin som ble transportert til Nord-Europa. Rundt 1850 da det ble etablert bedre havner økte antallet briter kraftig og Las Palmas ble en viktig havn for import og eksport – og også som som stoppested til de britiske kolonier. Etter hvert kom det også mange bare for å nyte det gode klimaet og mange kom av helsemessige årsaker.

Med så mange briter på Gran Canaria var det også mange som døde her. De kunne ikke begraves på spanske kirkegårder for de var forbeholdt katolikker. Så i 1834 fikk man en tomt av byrådet som skulle brukes til kirkegård for protestanter. Den gang lå tomten langt utenfor bymurene, i det som nå er bydelen San José like ovenfor Insular sykehuset.

Vi forlot den Skandinaviske klubben og dro til den britiske kirkegården der vi ble tatt i mot av Betty Burgess som fortalte engasjert om kirkegården og enkeltskjebner til noen av de begravede. Vi fikk bl.a høre om den 14-årige skotske gutten på vei til Sør-Afrika som ble offer for pirater i stredet mellom Fuerteventura og Lanzarote og endte opp som stor forretningsmann i Las Palmas.
Kirkegården har om lag 500 gravsteder. Den første ble begravet i 1835 og den foreløpig siste for et drøyt år siden! I tillegg til fastboende briter og andre protestanter er det også gravlagt misjonærer, prester, leger og sjømenn, mange av dem på vei til og fra koloniene. Også nordmenn og andre skandinaver finnes gravlagt der.

Etter kirkegården dro vi videre til et verdslig besøk på Centro Comercial Las Terrazas for lunsj og førjulsshopping før vi fornøyde dro hjemover igjen.

Randi Grung-Olsen

Bilder:
1. Mette og Karin
2. Betty Burgess
3 og 4: Kirkegården

Opplevelsestur til Las Palmas - referat
Opplevelsestur til Las Palmas - referat 1
Opplevelsestur til Las Palmas - referat 3
Opplevelsestur til Las Palmas - referat 2