Fataga er en liten og sjarmerende landsby i fjellene ovenfor Maspalomas.  Større kontrast til turistområdene ved stranda kan knapt tenkes. Små, gammeldagse hus, frodige trær og blomster, smale gater uten biler og folk med god tid. Fataga er en favoritt.

Fataga ligger en grei dagstur fra Maspalomas. Kommer man med bil fra Las Palmas-retningen, er det godt skiltet. Bare ta til høyre, så er du på GC60. Kommer du sørfra, kan det være litt vanskeligere å finne fram gjennom Maspalomas.

Fra Playa del Ingles går det jevnt oppover til ca 600 moh. Fin, men smal vei du må dele med syklister og lokale bønder som ofte tror de har det travlere enn du har. Ta det med ro, kjør til side og la de passere. 

Mundo aborigen

Urfolk-museum ved veien

Nesten framme ved toppen, finnes det et museum “Mundo aborigen”. Et utendørs “folkemuseum” som viser hvordan folk bodde her før spanjerne kom. Du bør sette av et par timer for å gå gjennom området.

Alltid interessant å se hvordan “steinalderfolk”, guanchene, bodde og levde. Kanskje litt mye for de minste?

Rett etter Mundo aborigen kommer et imponerende utsiktspunkt: Degollada de La Yegua.

Herfra ser du ned mot Maspalomas og Atlanterhavet. Snur du deg ser du mot De tusen palmenes dal, og landsbyen Fataga som en hvit stripe med små hus klemt sammen oppe i fjellet.

Er du her for første gang, nyt utsikten, fall til ro og pust dypt før du begynner turen ned til Arteara og De tusen palmenes dal. Du finner raskt ut at veien til dels er hugget ut i en nærmest loddrett fjellside.

Hårnålsvingene er tilsvarene trange. Ta det rolig, og prøv å la være å irritere deg over syklister i fargesprakende kondomdresser som farer forbi, eller som kommer pesende og svettende oppover. Uvørne motorsyklister bør man også ta høyde for.

I Fataga-dalen er det mange fincaer. Appelsin-trær er tydeligvis en favoritt. 

Fataga dukker opp etter noen svinger gjennom appelsinlunder. Parkering går stort sett an å finne rett til høyre etter kirken. Det koster 1 euro, men det er det verdt.

Utsikt til Fataga-dalen

Pueblo Fataga – En eventyrlandsby

Gå forbi St Jose kirken og ned i det gamle Fataga, en liten eventyr-landsby. De fleste husene er bygget i tradisjonell, kanarisk stil. Byen står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og blir ofte besøkt av turister på dagstur. 

El pueblo (landsbyen) de Fataga ligger i den såkalte tusen palmers dal, i et pittoresk landskap med høye fjell, palmer og frukttrær. 

Landsbyen kan se ut som om den vagler på en klippe som når som helst kan ramle ned. Husene er bygget i tradisjonell kanarisk stil, og har smale, brosteinslagte gater.

St. Jose kirken  bygget 1880 in Fataga i
San Bartolome de Tirajana 

Med palmelundene, en underlig kirke og omkranset av stupbratte fjell, konkurrerer landsbyen med Tejeda om å være den vakreste  på øya.

Fataga kan by på noen koselige, små håndverksbutikker med alle typer håndlagede produkter som sjal, keramikk, kunst og kurvfletting.

Det er også flere små restauranter og barer som inviterer til å nyte god mat i vakre og fredelige omgivelser.

Fataga er et landbruksområde hvor det først og fremst dyrkes frukt. I tillegg til et eller to små kunstgallerier og ei mølle, finnes det et godt gammeldags bakeri som har åpent av og til.

Smale, bratte “gater som snor seg litt tilfeldig mellom husene, kjennetegner Fataga.

Baranco del Fataga

Fatagaravinen er den største ravinen på Gran Canaria og strekker seg fra landsbyen Fataga ned til Playa Ingles ved kysten. Den er kjent som de tusen palmers dal, og har et dramatisk landskap med bratte fjellsider. På vei ut av Fataga, litt lenger sør, kan du kose deg med en kameltur i Barranco de Fataga 

V. Tradisjonell byggestil og brostensbelagte gater.
H. Blomster og frukttrær i alle gatene. 

Noen turister tar en dags ferie fra stranda og får seg en fjelltur i stedet

Historie

Landsbyen kan spore opprinnelsen tilbake i mer enn 2000 år, da området ble bebodd av urfolk (guancher). 

Landsbyen ble kjent som Adfatagad på 1500-tallet, rett etter den tiden da kampen om kontrollen på Kanariøyene mellom Guanches og spanske conquistadores fant sted. Noen av kampene i sluttfasen av denne konflikten fant sted i og rundt Barranco de Fataga. 

Mot slutten av 1800-tallet hadde Fataga rundt 650 innbyggere, viet til dyrking av korn, grønnsaker og frukt, samt storfe. På den tiden var det et selvforsynt landbrukssamfunn med nok vann fra “Fuente Grande” (Great Spring). Fataga ble kjent som “El Cercado de Fataga” (Hagen Fataga). 

I tiden frem til i dag ble det bygd nye gårder og hus, som ofte dyrket frukt som appelsiner, sitroner, aprikoser og druer. Imidlertid har befolkningen i landsbyen nå falt til rundt 265.