Nytt fra styret  Onsdag 16 mars

Puerto de La Luz, referat

Torsdag 16 februar arrangerte klubben opplevelsestur sammen med Den Skandinaviska Klubben til Puerto de La Luz, den store havnen i Las Palmas. Vi ble mange til slutt etter å ha hentet opp svenske venner i San Agustin og i Las Palmas.

Puerto de La Luz regnes som den tredje viktigste havnen i Spania. Havnen ligger beskyttet av halvøyen La Isleta i nord og så er det  bygget lange pirer mot øst som fungerer som moloer slik at de største skip kan ligge trygt for allslags vær og vind. Den lengste piren er Reina Sofia som strekker seg mer enn fem km parallellt med kystlinjen. Havnen vokser og det bygges stadig nye pirer.

Utbyggingen av havnen startet i 1883. De som vil lese mer om historien kan finne den i denne artikkelen i Dag & Natt: https://dagnatt.com/32425-historien-om-puerto-de-la-luz-havnen-i-las-palmas/

Beliggenheten til havnen var og er strategisk viktig. I tidligere tider som stoppested på vei til og fra koloniene i Afrika, Asia og Amerika for bunkring og forsyninger av varer til og fra Kanariøyene. Den samme strategiske beliggenheten er viktig også i dag og nå er der også skipsverft for reparasjoner.

Vår guide Señor Cecilio, fra havnepolitiet, fortalte levende om hvordan havnen fungerer i dag og hvordan det var før. Vi fikk et flott foredrag – oversatt av Karin Bertelsson fra Skandinaviska Klubben. Noen av oss prøvde å forstå hva Cecilio sa på spansk, men han snakket mye og fort! Etter foredraget og en sen og god frokost, ble vi busset rundt i hele havnen. Det jobber 5000 mennesker der og vi så fiskebåter, også en fra Bergen, boreplattformer, boreskip, seismikkskip og cruiseskip samt skip som sto på tørt land på verftet. Der er også en diger containerhavn. For meg som er geolog var det også kjekt når Cecilio fortalte at selv om Gran Canaria ble dannet ved vulkanisme for 14 mill år siden, så er La Isleta bare 1 mill år gammel. Han viste oss en veiskjæring der vi kunne se flere lavastrømmer med sandstein under som var full av fossiler fra den gang havet sto mye lavere pga istid, om ikke på Gran Canaria så lenger nord. Vi har hatt mange istider siste million år og havvann ble bundet i isen, så derfor!

Etter turen rundt havnen så dro vi norske til Mettes favorittrestaurant på Las Canteras og der fikk vi deilig lunsj før Felix hentet oss og vi dro hjemover.

Randi Grung-Olsen