På opplevelsestur i nærmiljøet

Torsdag 25. januar var det 29 deltakere på årets første opplevelsestur i nærmiljøet. Vi startet i høyden over Puerto Rico, først på Mirador Roque del oeste, dvs i høyden på østsiden og deretter opp på vestsiden forbi Europatoppen. Vistaene var flotte, men på vestsiden blåste vi nesten bort!

Deretter dro vi videre til Playa de Mogan og det arkeologiske utgravingsstedet Cañada de Los Gatos som ligger i skråningen på sørsiden av dalen like ovenfor havnen. De eldste funnene er over 16 hundre år gamle med bosetting av urfolket, los Canarios. Deres bygninger var egg-formet på utsiden og hadde form som et gresk kors på innsiden. Den runde formen var for å lede vannet unna. Utgravingsstedet har bygningsrester fra tre epoker, den eldste noen få hundre år e.Kr., den neste bosettingen er fra etter den spanske erobringen på 15-hundretallet, mens den siste er fra 19-hundretallet. Totalt er det rester av 19 bygninger, hele 10 av dem fra ur-befolkningens tid. Vi hadde med oss en flink og snakkesalig guide – og vi hadde derfor ikke tid til å se kirkegården og gravleggingshulene. Det er også funnet mumier i utgravingsområdet som er veldig godt bevart.

Cañada de Los Gatos ble erklært som et kulturarvsted i 1993. Jeg vil anbefale en utflukt til dette stedet på egen hånd, det er lett å komme dit med buss eller bil til Puerto de Mogan og gode informasjonstavler på stedet.

Etter Playa de Mogan dro vi videre til Pueblo Mogan lenger oppe i dalen. Dette er Mogan kommune sitt administrasjonssted. Der møtte vi Paco, en gammel venn av Mette, som er en sentral figur innen folklore og dans og ikke minst julekrybben i kirken. Den sto der ennå! Kirken, San Antonio de Padua, har også en flott sort madonna og er vel verdt et besøk.

Til slutt var det deilig lunsj på restaurant Acaymo før vi dro hjemover igjen etter en kjekk tur i nærområdet.

Randi Grung-Olsen, 25.01.24