Trenger du nødhjelp?

Mange av oss har installert Hjelp 113 appen fra Norsk Luftambulanse på våre mobiltelefoner for å kunne tilkalle hjelp ved helse nødsituasjoner. Men hva gjør vi når vi er her på Gran Canaria?

I Spania har de 112 appen. Denne dekker alle nødsituasjoner; politi, brann og helse. MEN dessverre fungerer denne appen bare om du har spansk mobilnummer. Så hva gjør du da?

Du kan bruke 113 appen som vet hvor du er til enhver tid. Appen vil fortelle deg at du skal ringe 112 når du ikke er i Norge, se bildet fra min mobiltelefon til høyre. 113 appen gir deg koordinatene som forteller hvor du er når du ringer 112. På den kanariske nødsentralen har de personell som snakker sju språk, men ikke norsk enda. Du kan selvfølgelig ringe 112 direkte og spørre «hablas inglés»om du ikke snakker spansk.

Canariavisen omtalte alle detaljer om dette 02.11.23: https://canariavisen.no/slik-kan-du-bruke-113-appen-paa-kanarioyene

 

Her er en kortversjon kopiert fra Canariavisen

  • Den norske Hjelp 113-appen fungerer også i utlandet. Om du prøver å ringe 113 på Kanariøyene fra appen, vil den automatisk foreslå 112, som er fellesnummeret for alle nødetater på øygruppen og ellers i Spania. 
  • Appen lar deg også se dine egne koordinater, slik at du kan oppgi disse til nødsentralen. Det kan være nyttig om det automatiske systemet for sending av koordinater (AML) ikke fungerer i utlandet med norsk mobil. 
  • Kanariøyene har også sin egen nødapp, 112 Canarias. Denne fungerer bare med spansk mobilnummer, men har lignende funksjonalitet som den norske, pluss mulighet for å sende tekstmelding til nødsentralen og få varsel om katastrofer. 

Randi Grung-Olsen 06.12.23